Τσακαλώτος: Ασυγχώρητη η Λαγκάρντ, ροκανίζει το χρόνο

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά έστρεψε τα πυρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, κατηγορώντας την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι “δεν συγχωρείται” για το ότι “ροκανίζει το χρόνο χωρίς να δείχνει τις προθέσεις της” όσον αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Φέρνοντας σε αντιδιαστολή τη στάση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίοι όπως είπε έντιμα προσπαθούν να συμβάλουν ώστε να βρεθεί μία συνολική λύση-πακέτο, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε πολλάκις τα στελέχη του ΔΝΤ ότι “ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα με στοιχεία που δεν προκύπτουν από πουθενά” και κάλεσε το Ταμείο να πάρει επιτέλους θέση όσον αφορά στις προθέσεις του.

“Δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά μπήκαν σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, τους έπεισε ο Τόμσεν γι΄ αυτό, και τώρα θέλουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα. Τώρα έχουν και τον Τραμπ από πίσω και καθυστερούν”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας τις λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου κατά το παρελθόν.

Απαντώντας στη σημερινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν μπορεί το ΔΝΤ να παραχωρήσει “ειδική συμφωνία” στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε: “Εγώ δε ζήτησα από κανέναν εξαίρεση, αλλά μπορώ να ζητήσω από την Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι 1,5% το 2018, όταν φέτος είναι 2%”.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο και μετά θα ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες, συμπληρώνοντας ότι “για αυτό τον λόγο έχουμε καθυστερήσει, γιατί έχουμε να αποφασίσουμε για πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα”.