Ποιος θα κάνει πίσω, το Βερολίνο, το ΔΝΤ ή η Αθήνα;

Ο Φεβρουάριος είναι πρακτικά ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο

Τελευταία Ανανέωση: 00:00 | ΟΙΚΟΝOΜΙΚΑ ΝΕΑ
Τελευταία Ανανέωση: 00:00 | ΟΙΚΟΝOΜΙΚΑ ΝΕΑ
ΟΙΚΟΝOΜΙΚΑ ΝΕΑ
Εκτύπωση
Ποιος θα κάνει πίσω, το Βερολίνο, το ΔΝΤ ή η Αθήνα;

Εντατικές παρασκηνιακές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση αυτή, κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πώς μπορεί λοιπόν να επιτευχθεί μία συμφωνία; Όπως το θέτουν οι Financial Times:

“Πολύ απλά, με το να υποχωρήσουν όλοι από λίγο, αν και αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Η Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αποδεχθεί να νομοθετήσει προκαταβολικά κάποια μέτρα, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το εύρος αυτών των μέτρων δεν θα είναι αυτό στο οποίο ήλπιζε αρχικά, και το Βερολίνο θα έπρεπε κατ' ελάχιστον να μετριάσει τις απαιτήσεις του όσον αφορά στο για πόσο πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μετά το 2018. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να γίνει πιο σαφής τώρα σχετικά με τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους”.

Το μεγάλο ερώτημα, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι ποιος θα υποχωρήσει περισσότερο, “και κανένας δεν ποντάρει στο Βερολίνο ή στο ΔΝΤ”. Όπως επισημαίνεται, “οι διαφωνίες κρατούν πλέον σχεδόν δύο χρόνια, και καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω”.

Copyright © 2012 - 2017 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

 
comments powered by Disqus Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας εδώ

ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΡΟΣ

...στην καθημερινή ενημέρωση του news.gr στέλνοντας φωτογραφίες, video, στιγμιότυπα ή ένα μήνυμα.