Νέο θρίλερ με το Ελληνικό πρόγραμμα: Τρεις βδομάδες προθεσμία

Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι deadline με σημαντικές επιπτώσεις

Ο Φεβρουάριος ξεκινά με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στη Μάλτα, στις 3 του μήνα ενώ τρεις ημέρες αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου, το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ όπου θα τεθούν δύο εκθέσεις, η πρώτη για την πορεία της οικονομίας, τα μέτρα σε αφορολόγητο/συντάξεις, τα πλεονάσματα και το χρέος που θεωρείται μη βιώσιμο και η δεύτερη για τον απολογισμό του 2ου μνημονίου που έληξε το 2015. Το Ταμείο θα πρέπει να δώσει στον Τόμσεν και τη Βελκουλέσκου «εντολή» να διαπραγματευτούν ώστε να βρεθεί γραμμή συνεννόησης για την επίτευξη συμφωνίας. O ΕΜΣ πάντως απάντησε στο ΔΝΤ διαψεύδοντας πως υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος. «Είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως», τονίζει.

Οι συζητήσεις θα μεταφερθούν, τρεις ημέρες μετά, στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, συνάντηση που επισήμως προετοιμάζει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ημερομηνία κρίσιμη καθώς ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συμφωνία πριν φτάσουμε στον Μάρτιο.

Με φόντο την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία σκιαγραφούνται οι όροι συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και με πολλές κρίσιμες ημερομηνίες να πλησιάζουν, η διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περνά από Συμπληγάδες. Η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα παραμένει άγνωστη και ο χρόνος για να μην «χαθεί» ο Φεβρουάριος μετρά αντίστροφα.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης- με το παζάρι να είναι σκληρό στο θέμα της νομοθέτησης μέτρων για μετά το 2018- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για στην ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων και τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμών μέτρων για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από τη Λισαβόνα και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο εστάλη μήνυμα στήριξης στις ελληνικές θέσεις ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τη στήριξη και προς την Ελλάδα στις προσπάθειες να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στις αξίες που απορρέουν από τις αρχές της χώρας». Συνολικά το μήνυμα αυτό απομονώνει, όπως είπε, όσους έχουν παράλογες απαιτήσεις και επιδιώξεις που στο τέλος, στο βάθος, μπορεί να αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ κατά την οποία ο κ. Ολαντ επανέλαβε, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.