ΔΝΤ: Το Ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει ακόμα και με τα μέτρα Σόιμπλε!

Το Ταμείο προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, με την πολιτική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας να παραμένει. 

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών. 

Βάσει αυτών των πληροφοριών, δεδομένης της εν λόγω θέσης των συντακτών της έκθεσης, το Ταμείο φαίνεται να προετοιμάζει την οριστική του απόφαση για μη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η επιμονή του Ταμείου σε αυτή την τοποθέτηση, και η επιμονή της πλευράς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στη δική της θέση, συντηρούν τον πυρήνα της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Πρόκειται για παράμετρο που έχει επισημάνει επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση, αποκρούοντας αιτιάσεις περί δικών της "ευθυνών" για κωλυσιεργίες στο κλείσιμο της αξιολόγησης.