Μοσκοβισί: Δε θα κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup

«Η Ελλάδα ειδική περίπτωση που απαιτεί περισσότερο χρόνο» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, αλλά ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα δούμε πώς μπορούμε να φθάσουμε σε μία γρήγορη ολοκλήρωση...αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει την Πέμπτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις, η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με χαμηλές προσδοκίες αφού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο.

Το μόνο που ελπίζει η Αθήνα είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθούν η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων αλλά και η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μετά και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Πρόκειται για μια πολύ καλή απόφαση ύστερα από ανταλλαγές απόψεων και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, διότι μόλις η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, τότε εμείς, ως εταίροι της Ελλάδας, πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σημερινή του συνέντευξη, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση που απαιτεί περισσότερο χρόνο» και πρόσθεσε πως παρ’ όλα αυτά, η προσέγγισή μας «λειτουργεί και εκεί».