Θετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην επιστολή Τσακαλώτου

"Καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών" χαρακτηρίζουν την επιστολή πηγές των Βρυξελλών

Την άποψη ότι η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν καλά διατυπωμένη την επιστολή, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Τέλος, αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης Λαγκάρντ-Σόιμπλε στο Νταβός, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κλειστά χαρτιά μέχρι το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση. Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Εν τω μεταξύ, τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά την επιστολή συμβιβασμού, στην οποία αναφέρονται δημοσιεύματα του Τύπου, τόνισε πως τέτοια ζητήματα συζητώνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Eurogroup.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις, προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία και να διευκολύνει «περαιτέρω πρόοδο».

Την ίδια ώρα,  κοινοτική πηγή έκανε λόγο για ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία εξέφραζε τη δέσμευσή της στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός. «Είμαστε καθησυχασμένοι από τη δήλωση Λαγκάρντ, ότι το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων», είπε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή.