Τι θα μείνει έξω από το περιουσιολόγιο

Δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες

Στην απόφαση να μη συμπεριληφθούν στα δεδομένα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι μετοχές ορισμένων εταιρειών προσανατολίζονται τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφώνησαν αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα αλλά και στον τρόπο υλοποίησης του περιουσιολογίου, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού μέτρου για την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έγγραφη απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου σε ερώτηση βουλευτή, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται κυρίως στοιχεία για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων, ενώ αντιθέτως «δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α’ 317) και του ν. 27/1975».

Η εξέλιξη οποία φανερώνει ότι - τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και η ΑΑΔΕ - έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ελλιπούς σε στοιχεία περιουσιολογίου, που ουσιαστικά δεν θα βοηθά στην εξιχνίαση υποθέσεων παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής.

Πέραν όμως από την πρόσφατη απάντηση της κας Παπανάτσιου για το περιεχόμενο του περιουσιολογίου, ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι το σχέδιο υλοποίησης του περιουσιολογίου άλλαξε τους τελευταίους μήνες του 2016, με συνέπεια η ολοκλήρωση του έργου να τοποθετείται πλέον στα τέλη του 2018.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε καταρτίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε μια απλή και γρήγορη διαδικασία για την πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Αντί να υλοποιηθεί όμως το σχέδιο αυτό αποφασίσθηκε τελικά το 2016 να ανατεθεί το έργο της υλοποίησης του περιουσιολογίου σε ιδιωτική εταιρεία. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και στις αρχές Δεκεμβρίου εκδόθηκε η προκήρυξή του, την οποία αποκάλυψε ήδη από τότε η «Ν».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο της προκήρυξης, το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 482.668,50 ευρώ, θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.