Σε οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού

Οι επιλογές που έδωσαν οι θεσμοί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Τη γραπτή δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι τυχόν νέα πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναταραχή που έφερε η χορήγηση της έκτακτης, 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους, από τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν η δέσμευση από πλευράς της Αθήνας να να καταγραφεί όχι μόνο στην επιστολή Τσακαλώτου, αλλά και να προστεθεί στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο (επικαιροποιημένο SMoU) που θα προκύψει στο τέλος της β’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα capital, οι θεσμοί δίνουν δυο επιλογές στην ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που υπάρξουν ξανά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι δανειστές ζητούν το πλεόνασμα να μετατρέπεται σε διαθέσιμο στον προϋπολογισμό ή να πηγαίνει στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους, επιχειρήσεις, συνταξιούχους).

Μόνον με τη συμφωνία των δανειστών θα μπορεί να διανέμεται (όπως έγινε φέτος) το πλεόνασμα είτε σε κοινωνικές δαπάνες (με προτίμηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) ή προς μείωση των φορολογικών βαρών.