Τσακαλώτος στους δανειστές: Εσείς να μας γράψετε τι ακριβώς θέλετε

Θέλει να αποφύγει τα... μπρος-πίσω

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017, δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι για να υπάρξει απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των θεσμών σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για τις συντάξεις, θα πρέπει πρώτα οι τελευταίοι να στείλουν γραπτώς τις διευκρινίσεις που ζητούν, ώστε και η ελληνική πλευρά να απαντήσει συγκεκριμένα σε αυτές. Γι' αυτό άλλωστε και δεν θα αποσταλεί αύριο κάποια επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς.

Σήμερα πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν πραγματοποιήθηκε Euroworking Group.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί.

«Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο» αναφέρουν οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες. Όπως διευκρίνιζαν, δεν έχει νόημα να στείλουμε επιστολή και να μας πουν οι θεσμοί ότι «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο». Αυτές οι διευκρινίσεις περιμένουμε να μας αποσταλούν ίσως αύριο από τον ESM, προσέθεταν.

Διευκρίνιζαν πάντως ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ. Όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες, κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητούν επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

Νωρίτερα, πάντως, καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.