EWG: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για το “ξεπάγωμα” των μέτρων

Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group

Tην επόμενη εβδόμαδα αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα "ξεπαγώματος" των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Με βάση την αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη-μέλη, για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Ανησυχούν οι θεσμοί

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, εκφράζουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν "σημαντικές ανησυχίες" τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.

Οι θεσμοί αναφέρουν πάντως ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.