Κόντρα για το Eurogroup: Εθνική επιτυχία ή κυβερνητική ανεπάρκεια;

Μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ. ευρώ, υποστηρίζει το Μαξίμου - Το κόστος θα είναι οδυνηρό για την κοινωνία, σχολιάζει η ΝΔ

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η σημερινή απόφαση του Eurogroup για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για μείωση άνω των 45 δισ. ευρώ, ενώ τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπάρκεια.

Μαξίμου: Μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ.

Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

"Αποτελεί εθνική επιτυχία", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων". Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Τσίπρας: Ύψιστης σημασίας η σταθεροποίηση των επιτοκίων

"Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση", επισημαίνει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την απόφαση του Eurogroup.

"Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα" αναφέρει το σχόλιο του Μαξίμου, προσθέτοντας "η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος".

"Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην

-Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος" καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

ΝΔ: Αναξιόπιστη, ανεπαρκής και ιδεοληπτική η κυβέρνηση

"Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι -και πάλι- οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι, στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.

"Επιβεβαιώνεται ότι, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018", υπογραμμίζει η ΝΔ και προσθέτει: "Η κυβέρνηση μάλιστα, δεσμεύθηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη". Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας την χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική. Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα, που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας".

ΠΑΣΟΚ: Γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση;

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει:

"Γιατί θριαμβολογεί άραγε η Κυβέρνηση;

Μήπως γιατί η συζήτηση περί της αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημοσίου χρέους, έκλεισε μόνο με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο οικονομική επίδραση θα έχουν ως το 2060; Και μάλιστα πολύ μικρότερη, υποπολλαπλάσια της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε (!!) ο κ. Τσίπρας.

Μήπως γιατί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ Σόιμπλε;

Μήπως γιατί οι παλληκαρισμοί του κ Τσίπρα για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση;

Επίσης με το κείμενο απόφασης του Eurogroup γίνεται σαφές πως:

· Τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη.

· Η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι.

· Η Κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά.

· Η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται. 

Τι μας μένει ως χώρα;

Μόνο η παράταση της αβεβαιότητας, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια.

Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα.

Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί. Εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό.

Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης".

Ποτάμι: Η απόφαση του Eurogroup δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς

"H κυβέρνηση βρίσκει ύστερα από οποιαδήποτε απόφαση αφορά την Ελλάδα, λόγους να πανηγυρίζει. Μια ψύχραιμη ματιά στη σημερινή απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια", αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

"Να ξεκινήσουμε από τη θετική απόφαση για το χρέος. Μολονότι δεν αλλάζει τα δεδομένα, έστω κι αυτή η υπολογιζόμενη μείωση κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2060 (σε βάθος 45 χρόνων δηλαδή) μέσω επέκτασης λήξεων και οριακής μείωσης κάποιων επιτοκίων, είναι καλοδεχούμενη. Τα καλά νέα σταματούν εδώ. Η απόφαση επιμένει στην ανάγκη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 κάτι που είναι ανέφικτο και οδηγεί σε νέα μέτρα. Επίσης προβλέπεται το ίδιο ποσοστό πλεονάσματος και για τα χρόνια μετά το 2018, κάτι που καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν έχει πετύχει. Και μέσα σε όλα αυτά παραμένει σε εκκρεμότητα η δεύτερη αξιολόγηση. Οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τις τυχοδιωκτικές επιλογές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανικανότητά τους. Το μόνο ατού που τους έχει μείνει πλέον, είναι ότι έχουν πείσει τους εταίρους πώς αυτοί μπορούν να ψηφίζουν μέτρα που άλλοι δεν μπορούν".