Eurogroup: Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Εγκρίθηκαν τα μέτρα που πρότεινε ο ESM

“Ναι” στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της Ευρωομάδας, στο οποίο χαιρετίζεται ακόμα η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

“Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με τον στόχο της επιστροφής στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα με την πλήρη δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων στη βάση των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EuroWorking Group, που θα υλοποιηθεί από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση”, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, και διευκρινίζεται ότι τα μέτρα αυτά αποτελούνται από:

*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.

*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.

*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα. 

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. "Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060", επεσήμανε.

Η δεύτερη αξιολόγηση, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ΔΝΤ

Όσον αφορά στην πορεία των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, αναφέρεται ότι “το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει γίνει στην επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Συγκεκριμένα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει τη χορήγηση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος, που καθιερώνει ένα αληθινό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιωδών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση των εμποδίων στις επενδύσεις”.

Αναφορικά με τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τονίζεται ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο 3,5% μεσοπρόθεσμα, καθώς και ότι για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Ελλάδας με τους δημοσιονομικούς της στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και σε δομικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αυτήν τη συμμόρφωση.

Για το θέμα της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά" και άφησε να εννοηθεί ότι η ολοκλήρωσή της δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επισκεφθούν την Αθήνα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. "Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια", ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο ισχυρών διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο  3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.

Ακόμα, όσον αφορά στα εργασιακά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

"Μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ."

Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

"Αποτελεί εθνική επιτυχία", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων". Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Τσακαλώτος: Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για ένα «πολλά υποσχόμενο» αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία σημειώνεται «πρόοδος» καθώς, όπως είπε, ο προϋπολογισμός για το 2017 έχει κλείσει, ενώ για το 2018 θεσμοί και Αθήνα είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο του κενού, ενώ προχωράνε οι συζητήσεις και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα.

«Όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το άλλο θετικό αποτέλεσμα αφορά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τώρα και ότι είναι πιο «φιλόδοξα» από τα αναμενόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι θα έχει αντίκτυπο 20% στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Αυτό είναι πολύ καλό και θα αρχίσει να βοηθάει την ελληνική οικονομία άμεσα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

«Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού θα συνεχίσουν. Το πλαίσιο στο οποίο θα συνεχίσουν αυτές οι συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καθώς έχουμε θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο και περιμένουμε το ίδιο για το τρίτο τρίμηνο. Με αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα συνολικά θετικό αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι επιπλέον, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ένα «τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων» και αυτό έγινε αποδεκτό από τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε, ορισμένοι υπουργοί έκαναν λόγο για «εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων» οι οποίες τώρα είναι ώρα να φέρουν αποτελέσματα. «Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να διασφαλίσουν ότι αυτή η πρόοδος δε θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη τους στις συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση δε θα τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Ντομπρόφσκις: Καλό Eurogroup για την Ελλάδα

“Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος”, αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο.