Πυρετωδώς θα κόψει η Ελλάδα νέο χρήμα από 1η Ιανουαρίου

Πήρε έγκριση από την ΕΚΤ να κόψει 106, 3 εκατ. ευρώ

Τεράστια συρρίκνωση του εισοδήματος ή απλά οι Έλληνες αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι αξία έχουν τα κέρματα, μετά από 15 σχεδόν χρόνια στο ευρώ; Όπως και να έχει, από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται πυρετός έκδοσης νέου χρήματος στη χώρα μας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έδωσε το ΟΚ στην Αθήνα να κόψει μέσα στο 2017 κέρματα αξίας 106,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι από τα υψηλότερα που ενέκρινε η ΕΚΤ, αν συγκριθεί για παράδειγμα με την Γερμανία όπου θα εκδώσει μόνο 94,2 εκατ. ευρώ, την Αυστρία 87,2 εκατ. ευρώ και την Πορτογαλία 62 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κέρματα, αξίας 419 εκατ. ευρώ θα εκδώσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία με 359 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1,5 χρόνο περίπου μετά την επιβολή των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που - αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της - εκδίδουν τα περισσότερα κέρματα στην Ευρωζώνη.

Πάντως και το 2016 η Ελλάδα ήταν σχεδόν στην κορυφή των κρατών της Ευρωζώνης. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες η χώρα μας εξέδωσε κέρματα αξία 79,5 εκατ. ευρώ. Η "υπερδραστηριότητα" αυτή στην έκδοση κερμάτων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015. Τη χρονιά αυτή η χώρα μας ενώ είχε λάβει άδεια από την ΕΚΤ να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να αυξηθεί το πλαφόν αυτό στα 52,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.