Μοσκοβισί: Δε νομίζω ότι ο Τσίπρας σκέφτεται να πάει σε εκλογές

Για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεκαθαρίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος

“Αν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος”, διεμήνυσε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική και πιο αξιόπιστη.

Όπως τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και “εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, όπως είπε.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα από την Αθήνα, ξεκαθάρισε πως οι δανειστές δεν θέλουν να προκαλέσουν πόνο στους Έλληνες, αλλά να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για μία υγιή οικονομία, και επεσήμανε με νόημα πως “η κρίση δεν επιβλήθηκε από τους δανειστές, προϋπήρχε”.

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί εκλογών στην Ελλάδα, αρκέστηκε να πει πως “είναι στο χέρι των Ελλήνων να επιλέξουν πότε θέλουν εκλογές”, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κουραστεί να βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. “Δεν αποκόμισα την αίσθηση ότι ο Τσίπρας παραμελεί την δουλειά του ή σκέφτεται εκλογές”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Όσο για την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές ότι στην Ευρώπη ουσιαστικά μετράει μόνο η γνώμη του Βερολίνου, και ειδικά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, σχολίασε ότι απαντά με χαμόγελο στις αιτιάσεις αυτές, υπενθυμίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν υπέρμαχοι της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και τελικά η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη - “επομένως, η άποψή μας μετράει”, σημείωσε.

Μοσκοβισί: Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΔΝΤ είναι σημαντικό

Θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τι θα γίνει μεσοπρόσθεσμα με το ελληνικό χρέος, ανέφερε νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι σημαντική και θετική για την Ελλάδα.

Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στο πυρήνα της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Μοσκοβισί, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Θα αρχίσουμε τη συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας. Κι αυτό σημαίνει φυσικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα αλλά να εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος. Ελπίζω αυτή η συζήτηση να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη και εποικοδομητική γίνεται», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πάντα με την Ελλάδα.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα, στον πυρήνα της Ευρωζώνης», ανέφερε επισημαίνοντας πως η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι σίγουρα μία από τις κρίσιμες συναντήσεις στην οποία θα αποτιμήσουμε την πρόοδο και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα ή θα σταθμίσουμε αν δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι μια σημαντική και θετική συνεδρίαση, για την Ελλάδα, για το ελληνικό πρόγραμμα και για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αυτή είναι η βούληση της Κομισιόν, η δική μου αλλά στο τέλος υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν».

«Η πρόθεση είναι να δουλέψουμε σοβαρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να έχουμε ένα ουσιώδες Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι μια κατάσταση του όλα ή τίποτα, ποτέ, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν αυτή η συνάντηση είναι επιτυχής. Ποτέ δεν συζητάμε με οποιοδήποτε κόστος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ, δεύτερον και για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, τα οποία αισθάνονται ασφάλεια ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κοινότητα είναι εκεί, δηλώνει παρούσα, στο ελληνικό πρόγραμμα, δίπλα στην Ελλάδα . Πάντα έχουμε μια συνολική προσέγγιση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά πάντα προσπαθούμε να βρούμε ορθολογικούς τρόπους για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο», ανέφερε ακόμη ο Π.Μοσκοβισί.