Μοσκοβισί: Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Την κοινή πεποίθηση ότι κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις. Επισήμανε ότι η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. «Γι’ αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούληση μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση και πως η δεύτερη είναι καθ’ οδόν. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, "είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας". Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι εφόσον είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε θετικά τη συζήτηση για το χρέος.

Πιστεύω, σημείωσε, ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα εμπόδια και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Είπε ότι έχουμε ένα κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί σε μόλις μια συνάντηση (του Eurοgroup), αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική λύση, προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Τόνισε ότι, θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό σήμα, σε μια περίοδο, όπως παρατήρησε, που ο κόσμος σκέφτεται - αντιμετωπίζει την Ευρώπη μερικές φορές αρνητικά.

Σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να τονίζει ότι δεν συζητάμε πλέον για Grexit, αλλά ότι, αντιθέτως, "θέλουμε να είναι ένα success story για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ως σύνολο". Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους της Ελλάδας, οι οποίοι «γνωρίζω πόσο έχουν υποφέρει από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «έχουμε ήδη επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και τώρα είναι η σωστή ώρα να κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτατα».

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει την εμπιστοσύνη μας».

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το τέλος της εβδομάδας

Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.

Σημείωσε ότι «η Κομισιον ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι' αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυναμώνουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα.

«Και τώρα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Τι είπε ο Μοσκοβισί για τις συλλογικές συμβάσεις

Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ρεαλιστικός, εκτίμησαν Αλέξης Τσίπρας και Πιέρ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα για πολιτική συμφωνία για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ρύθμιση του χρέους, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και ειδικότερα τα εργασιακά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να απαντά πως ούτε και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ακόμη πως «οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».

"Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα"

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει».

Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. Ανέφερε δε ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Υποστήριξε ακόμα πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας: Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.