Τα τρία τελευταία “αγκάθια” για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ποιες είναι οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν για να συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση των σχετικών σημερινών συναντήσεων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση, αλλά για τη συμφωνία η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς παραμένουν τρία τεχνικά ζητήματα προς επίλυση: ο τρόπος υπολογισμού των επιτοκίων, το πώς θα προσαρμόζονται οι εγγυήσεις και το ποιοι φόροι δεν θα κουρεύονται. Ακόμη, θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις, ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο.

Σχετικά με την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη διαπραγμάτευση παρέπεμψε στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η όλη διαδικασία διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθεί στην ίση μεταχείριση των πιστωτών, αλλά όχι σε βάρος των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες φέρουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στον μηχανισμό θα μπορούν να εντάσσονται όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια, για να ενταχθούν θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, είναι η διαπίστωση της βιωσιμότητάς της.

Νέο σχέδιο συμφωνίας καθαρογράφουν οι δανειστές

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αυτήν την ώρα υπάρχει μια διακοπή ολίγων ωρών στις διαπραγματεύσεις και οι εκπρόσωποι των θεσμών καθαρογράφουν ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοθεί αργά απόψε στο οικονομικό επιτελείο για εκ νέου συζήτηση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «μερικές (από τις ελληνικές παρατηρήσεις) μπορεί να τις δεχθούν, μερικές να μην τις δεχθούν και μερικές να μετατεθούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 6-7 μικρά (ανοικτά θέματα), που μπορεί να γίνουν 2-3 και τα τρία πιο μεγάλα».

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Ουσιαστική σύγκλιση» για χρηματοπιστωτικά και δικαιοσύνη

Ουσιαστική σύγκλιση υπήρξε εξάλλου μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, και Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Τα βρήκαν για τις απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση

Βρέθηκε τελικά η «χρυσή τομή» για το θέμα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά τη σημερινή, δεύτερη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους θεσμούς.

Αν και οι συζητήσεις ήταν πολύ σύνθετες, το ζήτημα λύθηκε με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη. Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), των σχολαρχών (ΣΙΣ), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο πανεπιστημιακούς, νομικούς. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν θα έχουν ενεργό ρόλο στις ψηφοφορίες.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένη, και μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλλαγή που θα γίνει στον νόμο Φίλη, καθιστά το νόμο «πιο αντικειμενικό», χωρίς να αλλάζει την ουσία και την ταυτότητά του.

Έτσι, μετά το τριετές πλάνο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «έκλεισε» και το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων, ένα «αγκάθι» που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε φέρει σε αδιέξοδο τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση.

Τέλος, όσον αφορά τις 20.000 προσλήψεις στην παιδεία, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, είναι ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν προχωράει και θα εξεταστεί αργότερα. Αυτό που επισημαίνουν όμως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, είναι η σημασία της συμφωνίας για το τριετές πλάνο, το οποίο χαρακτηρίζουν «αποτύπωμα της πολιτικής της κυβέρνησης» και το οποίο είναι εκείνο που θα οδηγήσει στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν και προσλήψεις στο μέλλον.

Εργασιακά: Συνάντηση Αχτσιόγλου με τους εργοδοτικούς φορείς

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, είχε σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων επανέλαβαν τις διατυπωμένες θέσεις τους όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις 19 Ιουλίου του 2016 στην κοινή δήλωση των Κοινωνικών Εταίρων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του για τη συνάντηση, η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19ης Ιουλίου επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και στις 26 Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Στη συμφωνία της Γενεύης οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη θέση της ΔΟΕ ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα, ενώ στη συμφωνία του Ζαππείου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.