Φυσικό αέριο: Πώς ο πραγματικός ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές

Η απελευθέρωση της αγοράς έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται στην πράξη

Τα πράγματα στην αγορά φυσικού αερίου είναι πολύ απλά.

Πρόκειται πλέον για μια αγορά απολύτως απελευθερωμένη, στην οποία είναι αυτονόητο ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί, προς όφελος πάντοτε των καταναλωτών.

Αυτό επιτυγχάνεται, όταν οι προμηθευτές είναι περισσότεροι του ενός, οπότε και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για τον τελικό πελάτη.

Πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

  • Η απελευθέρωση έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται στην πράξη και να μη μένει στα χαρτιά. Στο πλαίσιο αυτό, η Προμηθέας Gas, έχει ήδη αρχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, τις οποίες θα δει τελικά και ο καταναλωτής.
  • Το ζητούμενο από την απελευθέρωση της αγοράς δεν είναι ο ανταγωνισμός ως αρχή αλλά το αποτέλεσμά του ως πράξη, δηλαδή οι χαμηλότερες τιμές προς τον καταναλωτή. Και αυτό επιτυγχάνεται από την Προμηθέας Gas με τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους της.
  • Και βέβαια με την κίνηση αυτή εξασφαλίζεται και η απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο, οι ανάγκες της οποίας αυξάνονται, λόγω της ανταγωνιστικότητάς του ως καύσιμο.

Με δυο λόγια, το ζητούμενο δεν είναι να διατηρούνται μονοπώλια και κέρδη, αλλά να μειωθούν οι τιμές φυσικού αερίου στους καταναλωτές.