Περασμένα ξεχασμένα οι λίστες; Παραγράφονται χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Μόλις 2 μήνες καιρό έχει πλέον η Αθήνα για να αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς αφού μετά το τέλος του 2016 παρέρχεται το δικαίωμα επιβολής ποινών

Αν και έγινε πολύ μεγάλος κρότος όταν… έσκασαν οι υποθέσεις, φαίνεται πως πλέον όλα περασμένα – ξεχασμένα και οι χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής που περιέχονται στις μαύρες λίστες, δηλαδή στη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόγιαρνς βαίνουν προς παραγραφή, με τα οικονομικά σκάνδαλα να μένουν ατιμώρητα παρά τον ασθματικό «αγώνα» της κυβέρνησης για νίκη κατά της φοροδιαφυγής.

Σε 2 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2016, παραγράφονται οι χιλιάδες υποθέσεις πλουσίων φυσικών προσώπων που περιέχονται στις διαβόητες λίστες της φοροδιαφυγής. Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, το ελληνικό κράτος δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ελέγχων και επιβολής προστίμων για τα μαύρα εκατομμύρια που αποκαλύπτουν οι λίστες αυτές. Σημειώνεται ότι οι δανειστές έχουν απαγορεύσει ρητά στην ελληνική κυβέρνηση να δίνει προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων. Έτσι, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων παραγράφονται οριστικά.

Οι λίστες αφορούν 1,3 εκατομμύρια φορολογουμένους που έκαναν παράνομα μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Γνωστές παθογένειες του ελληνικού συστήματος οδηγούν στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό κράτος, από την επιβολή προστίμων για τις υποθέσεις αυτές.

Στους λόγους που καθυστέρησαν οι έλεγχοι στις εκατομμύρια αυτές υποθέσεις φοροδιαφυγής συγκαταλέγονται:

  • Η υποστελέχωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
  • Η «προτεραιοποίηση» που δεν έκανε, ως όφειλε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι φοροέλεγχοι να γίνουν κατά προτεραιότητα στις μείζονες αυτές υποθέσεις φοροδιαφυγής.
  • Η έλλειψη ηγεσίας στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), μετά την καρατόμηση του Δημήτρη Μασίνα από τη θέση του Διευθυντή στο τέλος Σεπτεμβρίου και την παραίτηση του Υποδιευθυντή της υπηρεσίας Σταύρου Γαρδέρη.
  • Η απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να έλθει σε κόντρα με τους δανειστές ζητώντας παράταση άλλων 6 μηνών ώστε να μην παραγραφούν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να βεβαιώσουν τα πρόστιμα που θα προέκυπταν.