Τέλος για τον ακατάσχετο, έρχονται φοροεκπτώσεις και κληρώσεις

Νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Όλες οι τελευταίες ενδείξεις συνηγορούν ότι το Κουαρτέτο των δανειστών απέρριψε κατηγορηματικά και επίμονα την πρόταση για τον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις και τώρα εξετάζονται εναλλακτικά φοροεκπτώσεις ως κίνητρο για την τοποθέτηση POS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο μερικώς ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα απορρίφθηκε οριστικά και τώρα η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα για έκπτωση φόρου ή φοροαπαλλαγή προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS και να δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Το νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους. To σημαντικότερο κίνητρο θα είναι η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, η οποία θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Το άλλο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις με έπαθλα αυτοκίνητα και ακίνητα. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό χρήμα.