Επικουρικές: Οδυνηρές εκπλήξεις στα ΑΤΜ για πολλούς συνταξιούχους

Ξεκινάνε οι αναδρομικές κρατήσεις τουλάχιστον 50 ευρώ στις συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης

Νέος κύκλος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις περίπου 250.000 δικαιούχων, ανοίγει από αύριο, καθώς ξεκινά η διαδικασία της αναδρομικής παρακράτησης.

Οι συνταξιούχοι πηγαίνοντας στο ΑΤΜ για εισπράξουν την επικουρική σύνταξη τους θα διαπιστώσουν νέες μειώσεις και αυτό γιατί από το μήνα Νοέμβριο, ξεκινάνε οι αναδρομικές κρατήσεις τουλάχιστον 50 ευρώ στις συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι οποίες περικόπηκαν –κατ΄εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου- για πρώτη φορά στο χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τον τρίτο γύρο αναδρομικών κρατήσεων σε βάρος των συντάξεων κατά το τελευταίο τετράμηνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι 248.618 συνταξιούχοι, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μειώσεις σε ποσοστό έως και 50%, θα υποστούν και αναδρομική παρακράτηση.

Αναλυτικότερα, από 38.160 συνταξιούχους θα παρακρατηθούν αναδρομικά τεσσάρων μηνών, από 143.550 τριών μηνών και για 66.900 προβλέπεται η παρακράτηση αναδρομικών δύο μηνών.

Ως όριο έχει τεθεί κάθε δόση να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ και να μην υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για όσες είναι έως 1.000 ευρώ και το 1/6 για το ποσό των συντάξεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος της περικοπής τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε μια έως και 8 με 10 δόσεις.