Κομισιόν: Σας δώσαμε τη δόση, τώρα συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Σαφές μήνυμα από Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις καθώς είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά.

Εγκρίθηκε την Τρίτη το πρωί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

Τόσο ο  Διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων δήλωσαν ότι η εκταμίευση αποτελεί ένα... μπράβο στην Ελλάδα για τις σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας, ωστόσο και οι δύο τόνισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό, στέλνοντας σαφές μήνυμα καθώς είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το Κουαρτέτο μπλοκάρει τη 2η αξιολόγηση: Αδιαλλαξία σε εργασιακά και οφειλές

"Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου" δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. 

"Η σημερινή εκταμίευση αποτελεί αναγνώριση πρόοδου από την Ελλάδα. Ζωτικής σημασίας τώρα η Ελλάδα να τηρήσει την δέσμευσή της και να εφραμόση τις μεταρρυθμίσεις" δήλωσε μέσω Twitter ο Πιερ Μοσκοβισί.  

"Πράσινο φως από τον ESM. Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα σε ανάπτυξη αν υπάρχει πρόοδος με 2η αξιολόγηση & εφαρμογή προγράμματος" δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.