Αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ θέλει η Παγκόσμια Τράπεζα

Με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ

Θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 θα υπάρξει εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εντός του 2017.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνει αδυναμία παρέμβασης στις αμιγώς προνοιακές παροχές, καθώς παραδέχεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ και της λήξης των προγραμμάτων για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η πρόταση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, απορρίφθηκε τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το Εργασίας, με την ίδια αιτιολογία που δόθηκε και στο ΔΝΤ όταν αναφέρθηκε στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία: το αφορολόγητο έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν μπορεί μια τόσο σημαντική αναδιάρθρωση όπως αυτή της πρόνοιας να στηρίζεται στη λογική της αναδιανομής από τους χαμηλόμισθους στους πλέον φτωχούς.