Προβόπουλος: Τα capital controls θα τα πληρώσουμε για πολλά χρόνια

"Η χώρα στερείται ενός business plan, μίας βασικής αναπτυξιακής στρατηγικής", επισημαίνει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

«Η χώρα στερείται ενός business plan, μίας βασικής αναπτυξιακής στρατηγικής», ανέφερε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης του 17ου συνεδρίου της Prodexpo για την αγορά ακινήτων.

Ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική για την αύξηση της φορολόγησης που ακολουθήθηκε, μετά την εφαρμογή των μνημονίων, επισημαίνοντας ότι μεγάλες ευθύνες έχει και η τρόικα που το δέχθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε υφεσιακές καταστάσεις.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να είχε γίνει κυρίως (κατά τα 2/3) μέσω του ελέγχου των δημοσίων δαπανών και κατά 1/3 μέσω των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι αύξησης της φορολογίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι τα capital controls «θα τα πληρώσει η χώρα μας για πολλά χρόνια» και αναφέρθηκε στη στενότητα των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών και στον τομέα των ακινήτων στα επόμενα χρόνια, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.