Κομισιόν για κόκκινα δάνεια: Πρέπει να βοηθήσουμε και τις τράπεζες

Χρυσή τομή για τα κόκκινα δάνεια ώστε να ωφεληθούν και οι δανειολήπτες και οι τράπεζες ψάχνει η Κομισιόν

«Περίπλοκο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, το θέμα που έχει ανακύψει με τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια και το αν ήταν απόφαση μόνον της ελληνικής κυβέρνησης ή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την ημερήσια ενημέρωση Τύπου, ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε πως «η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολύπλοκων και λεπτομερών συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές», με στόχο να βρεθεί μια χρυσή τομή προκειμένου να ωφεληθούν και οι δανειολήπτες αλλά και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι τράπεζες.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, η νομοθεσία που προέκυψε μετά τις διαβουλεύσεις ΕΕ και Αθήνας, «επιτυγχάνει μία ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη θέσπιση ενός ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κλήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε απαντητική επιστολή του προς δικηγόρο-εκπρόσωπο δανειοληπτών σημειώνει πως η πώληση των δανείων σε funds ήταν ελληνική πρόταση και όχι πραπαιτούμενο των θεσμών.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος», κατέληξε.