Διασταυρώνουν τραπεζικούς λογαριασμούς με τη φορολογική δήλωση

Μέσα σε λίγες ώρες μέσω του νέου συστήματος της ΓΓΔΕ

Τις καταθέσεις και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές,ομόλογα κλπ) που έχει στο χαρτοφυλάκιο του κάθε φορολογούμενος θα διασταυρώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ελέγχοντας αν ανταποκρίνονται στη φορολογική του δήλωση και το εισόδημα που έχει δηλώσει.

Η ΓΓΔΕ έχει πλέον στο οπλοστάσιο της ένα νέο σύστημα που μπορεί να κάνει τη διασταύρωση στοιχείων μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Οι πρώτοι που θα ελεγχθούν μέσω του νέου συστήματος θα είναι αυτοί που θα συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, από μια λίστα 1.270.047 ΑΦΜ.

Η νέα αυτή εφαρμογή μπορεί να επεξεργάζεται σε διάστημα ωρών όλα τα στοιχεία ενός φορολογουμένου, από τις καταθέσεις του αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και ελέγχεται εάν θα υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • το αρχείο καταθετών από όλα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012
  • τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο
  • τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη
  • τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.α.