Σοβαρές διαφωνίες για το νέο τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών

Διχογνωμία στην επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαδικασία

Απόλυτη διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διαδικασία εκπόνησης του νέου συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την εναρμόνισή τους με τις εμπορικές. Αυτή η διάσταση απόψεων καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Mega, δυο είναι οι βασικοί άξονες:

  1. Σύμφωνα με τη μια εισήγηση, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να υπάρχει πιστοποιημένος εκτιμητής, ο οποίος θα ορίζει κατά περίπτωση την αξία, με βάση την οποία θα υπολογίζονται και οι φόροι. Γνώστες του αντικειμένου έλεγαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και θα σηματοδοτούσε επιστροφή στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και οι εφοριακοί όριζαν κατά το δοκούν την αξία του ακινήτου, χρησιμοποιώντας συγκριτικά στοιχεία.
  2. Η δεύτερη εισήγηση είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, η οποία θα προκύπτει από τις πραγματικές συναλλαγές, όπως αυτές αποτυπώνονται στις συμβολαιογραφικές πράξεις και θα ανανεώνεται ανά 3μηνο ή 6μηνο. Και επί αυτής της εισήγησης, ωστόσο, διατυπώνονται ενστάσεις που αφορούν στον μεγάλο βαθμό επισφάλειας με δεδομένο ότι οι συναλλαγές είναι περιορισμένες.

Το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, εάν δεν υπάρξει και νέα αναβολή, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2017 και θα καθορίσει τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.