Ξεχρεώνει φαρμακευτικές, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα ο ΕΟΠΥΥ

Έχουν ήδη εκταμιευτεί 270 εκατομμύρια ευρώ

Φαρμακευτικές εταιρείες, νοσοκομεία και άλλους παρόχους του ξεχρεώνει ο ΕΟΠΠΥ αυτές τις ημέρες. Στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ο Οργανισμός έχει εκταμιεύσει από κρατικά κονδύλια, 270 εκατομμύρια ευρώ για εξόφληση χρεών προς τρίτους.

Μέσα στο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα εξόφλησης φαρμακευτικών θα προχωρήσει. Σχετικά με τα δημόσια νοσοκομεία και τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, ο ΕΟΠΥΥ έχει προγραμματίσει και εκτελέσει πληρωμές συνολικού ύψους 166,5 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από το σύνολο των υποβολών που έχουν ήδη αποζημιωθεί ή έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για τον Ιανουάριο 2016, κυμαίνεται από 95,6% (ψυχιατρικές κλινικές, κλινικές κλειστής νοσηλείας) έως και 100% (πολυϊατρεία, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης - μονάδες τεχνητού νεφρού).

Για το Φεβρουάριο του 2016, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,4% (κέντρα αποθεραπείας αποκατάστασης, κλειστής νοσηλείας) έως και το 100% (ιατρικές επισκέψεις, φυσικοθεραπευτές).

Αντίστοιχα για τον Μάρτιο 2016 εξελίσσεται η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων και πληρωμών, για όλες τις κατηγορίες των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών σε ποσοστά από 50,7% έως και 86,8% ανά κατηγορία παρόχων.

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι διαδικασίες και για οφειλές του Απριλίου του 2016.