Κατασχέσεις για 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων

Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται κοντά στα 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ήδη για 755.806 οφειλέτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει δρομολογήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Μάλιστα τέτοια μέτρα, δηλαδή δεσμεύσεις και κατασχέσεις, μπορούν να ληφθούν για 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.

Στα τέλη Ιουνίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 έφτασαν τα 6,87 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Μόνο τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 1,28 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη εκ των οποίων οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 903 εκατ. ευρώ.

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το δημόσιο (που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2015) ανέρχονταν τον Ιούνιο σε 83,025 δισ. ευρώ έναντι 83,305 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε στον Ιούνιο σε 89,832 δισ. ευρώ.