Βαρουφάκης για έκθεση ΔΝΤ: Ζητήστε συγγνώμη και παραιτηθείτε

"Το ΔΝΤ ομολογεί ότι θυσίασε την Ελλάδα για χάρη του Eurogroup", υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να απομακρύνουν από τις τάξεις τους τα στελέχη της αρχικής “τρόικας” καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στην κατάρτιση του πρώτου ελληνικού προγράμματος.

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως “το ΔΝΤ ομολογεί ότι θυσίασε την Ελλάδα για χάρη του Eurogroup”, υπογραμμίζοντας πως η εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ “δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την χυδαία οικονομική πολιτική και τη διπλωματία που ασκούν οι υπάλληλοι της Τρόικας”.

Όπως εξηγεί, η έκθεση αυτή “φέρνει το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν σε δύσκολη θέση: Είτε θα αποκαταστήσετε έστω και ένα μικρό μέρος της νομιμότητας επικρίνοντας και απολύοντας αξιωματούχους που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη ή δεν θα κάνετε τίποτα εντείνοντας τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην Ε.Ε. και θα συμβάλλετε στην ταχύτερη αποδόμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”.

Ο πρώην υπουργός τονίζει πως “χρειάζεται μια άμεση συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό, όχι μόνο από το ΔΝΤ αλλά και από την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Αλλά μια συγγνώμη δεν αρκεί. Χρειάζεται να συνοδευθεί και από μια άμεση παραίτηση εκπροσώπων των τριών θεσμών”.

Και εξηγεί: “Πρώτος στη λίστα είναι ο κ. Πολ Τόμσεν – ο αρχικός επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, του οποίου η μεγάλη αποτυχία (σύμφωνα με τις εκθέσεις του ίδιου του ΔΝΤ ποτέ πριν ένας επικεφαλής αποστολής δεν είναι επιβλέψει μία μεγαλύτερη μακροοικονομική καταστροφή) οδήγησε στην προαγωγή του σε επικεφαλής [του ΔΝΤ] στην Ευρώπη. Πολύ κοντά στη δεύτερη θέση σε αυτή τη λίστα είναι ο κ. Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup, που αποτέλεσε μέρος κάθε πολιτικής και κάθε πραξικοπήματος που οδήγησε στη θυσία της Ελλάδας και στην ντροπή της Ευρώπης, και ελπίζω να τον ακολουθήσει στη σύνταξη και ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, του οποίου τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι παντού στα εργαλεία δημοσιονομικού βασανισμού. Και τέλος, ένας κύριος που οι Ιρλανδοί φίλοι μου γνωρίζουν υπερβολικά καλά, ο κ. Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ».

«Θα συμβεί άραγε κάτι από όλα αυτά; Ή η έκθεση του ΔΝΤ θα ξεχαστεί σύντομα;» αναρωτιέται ο κ. Βαρουφάκης και δηλώνει πως εκτιμά ότι θα συμβεί το δεύτερο. «Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ε.Ε από τους πολίτες της, που ήδη είναι μικρή, θα χαθεί όπως η άμμος που φεύγει από τα χέρια των ηγετών», καταλήγει ο πρώην υπουργός.