Ο Ζοζέ Μπαρόζο στη Goldman Sachs!

O πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας θα έχει επίσης θέση συμβούλου της Goldman Sachs, προστίθεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για έναν διορισμό με ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η Goldman Sachs θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την Les Echos.

Ο Μπαρόζο, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 ως το 2004, ήταν επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 ως το 2014, μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος συγκλονίστηκαν από την σοβαρή οικονομική κρίση του 2008.

Η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται την ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η απόφαση και τις συνέπειες του Brexit στην οικονομία, σύμφωνα με το AFP.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που έχουν σημαντικές δραστηριότητες στο Σίτι του Λονδίνου ανησυχούν για τις συνέπειες του Brexit στην πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προσθέτει το AFP.

Αν η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, οι αμερικανικές τράπεζες που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα μπορεί πράγματι να αναγκαστούν να μετατοπίσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Les Echos.

"Γνωρίζω καλά την ΕΕ, γνωρίζω επίσης σχετικά καλά το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Μπαρόζο στους Financial Times. "Αν οι συμβουλές μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτές τις συνθήκες, είμαι έτοιμος να μετάσχω".

"Ο Ζοζέ Μπαρόζο θα προσφέρει μια τεράστια αναλυτική ικανότητα και εμπειρία στην Goldman Sachs και κυρίως μια βαθειά κατανόηση της Ευρώπης. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του καθώς συνεχίζουμε να βοηθάμε τους πελάτες μας να εξελιχθούν μέσα σε ένα αβέβαιο και ευαίσθητο πλαίσιο στην οικονομία και στην αγορά", σημειώνουν οι γενικοί διευθυντές της Goldman Sachs International Μάικλ Σέργουντ και Ρίτσαρντ Γκνοντ, η δήλωση των οποίων αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της επενδυτικής τράπεζας.