“Το Brexit δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την Ελλάδα”

Καθησυχαστικός ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, αν και τονίζει πως η χώρα μας είναι "μακριά από το να είναι απόλυτα ασφαλής"

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από το Brexit, καθώς βρίσκεται κάτω από την "ομπρέλα" του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και προεδρεύων από αύριο του Συμβουλίου ECOFIΝ, Πέτερ Κάζιμιρ.

«Το Brexit δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ESM, οπότε δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα επ' αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σλοβάκος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα.

Ωστόσο, ο Πίτερ Κάζιμιρ προειδοποίησε πως η Ελλάδα είναι «μακριά από το να είναι απόλυτα ασφαλής». «Πολλή δουλειά έχει γίνει, αλλά εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει και να παράσχει αποτελέσματα» κατέληξε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη γενικότερη ευρωπαϊκή οικονομία από την αποχώρηση της Βρετανίας, ο Π. Κάζιμιρ συνέστησε να μην επικρατήσει «πανικός», καθώς παρά τις νέες «αναταράξεις», θα τις ξεπεράσουμε. «Το Λονδίνο θα καταλάβει ότι το τέλος της σχέσης μας θα έχει ένα κόστος», υπογράμμισε, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή του σε «εκδικητικές» συμπεριφορές και προέβλεψε πως θα επικρατήσει η «κοινή λογική».

Σε σχέση με την ανάγκη μετασχηματισμού της ΕΕ έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες, όπως εκφράστηκε από τους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, τάχθηκε υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης επιδομάτων ανεργίας, ως μια αποτελεσματική απάντηση στους «λαϊκιστές».