“Μην τιμωρείτε την Ισπανία και την Πορτογαλία”, λέει ο ΟΟΣΑ

"Δεν πιστεύω ότι σήμερα μπορεί κάποιος, οποιοσδήποτε, να έχει μια στάση τιμωρού κάποιου άλλου", τονίζει ο Άνχελ Γκουρία

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία συνέστησε σήμερα στις Βρυξέλλες να μην τιμωρήσουν τον Ιούλιο την Ισπανία και την Πορτογαλία για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματά τους, επαναλαμβάνοντας ότι τάσσεται υπέρ πολιτικών ανάκαμψης μέσω δημοσίων δαπανών για τη στήριξη της ανάπτυξης.

"Δεν πιστεύω ότι σήμερα μπορεί κάποιος, οποιοσδήποτε, να έχει μια στάση τιμωρού κάποιου άλλου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας με την ευκαιρία της παρουσίασης στους δημοσιογράφους της έκθεσης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι δύο χώρες που έκαναν πολύ σημαντικές προσπάθειες σε όρους δημοσιονομικής σταθεροποίησης", υπενθύμισε, έστω κι αν το δημόσιο έλλειμμα έφτασε πέρυσι στην Ισπανία το 5% του ΑΕΠ και στην Πορτογαλία το 4,4%, δηλαδή σαφώς πάνω από το όριο του 3% που θέτει το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας. Οι κυρώσεις θα πήγαιναν "προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτού που ζητούμε", επέμεινε ο Γκουρία.

Ο ΟΟΣΑ καλεί από την αρχή του χρόνου της χώρες που διαθέτουν "ένα περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών" να "ντοπάρουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών".

"Προτείνουμε την εισαγωγή ενός στοιχείου ευελιξίας", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι αυτό "δεν σημαίνει ωστόσο πως εγκαταλείπεται η (δημοσιονομική) πειθαρχία" της ευρωζώνης. "Αυτό που λείπει σήμερα στην εξίσωση, είναι η ανάπτυξη", επέμεινε.

"Μετά την κρίση, οι διορθώσεις ήταν απαραίτητες και δεν είχαμε επιλογή", εξήγησε ο Γκουρία. "Αλλά τώρα, οκτώ χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, απευθύνουμε μια έκκληση για δράση", δήλωσε.

Η Ισπανία, τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, και η Πορτογαλία κινδυνεύουν να γίνουν οι πρώτες χώρες της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί ένα πρόστιμο που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 0,2% του ΑΕΠ τους.

Το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο ενισχύθηκε εξαιτίας της κρίσης του χρέους, επιβάλλει στις ευρωπαϊκές χώρες όρια για το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα υπό την απειλή κυρώσεων.

Η Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει για μερικούς μήνες την απόφασή της για την Ισπανία και την Πορτογαλία, κυρίως εξαιτίας των εκλογών στην Ισπανία, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιουνίου. Η Γαλλία από την πλευρά της έχει πάρει περίοδο χάριτος μέχρι το 2017.