Τέλος στο σίριαλ: Περιμένουμε έγκριση από 5 κοινοβούλια και ESM

Πριν τις 23 Ιουνίου θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα χρήματα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους

Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι - στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης- προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τα πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Στη συνέχεια, η οριστική έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup/Ecofin) στο Λουξεμβούργο.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος.

«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα, από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα», υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup. 

«Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση των 7,5 δισ., σημείωσε ότι θα αποτελέσει μια «πραγματική πηγή οξυγόνου» την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, καθώς ο σκοπός παραμένει «η επιστροφή της ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τέλος, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες καταγράφεται «επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανάπτυξη κοντά στο 3% την επόμενη χρονιά». 

« Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις που στηρίζονται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων.