Προς κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Το νέο μέτρο περιλαμβάνεται στο "γαλλικό" πακέτο για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσουν οι δανειστές, κατά τη δεύτερη αξιολόγηση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα εργασιακά αποτελούν το βασικό στοιχείο της επόμενης αξιολόγησης το φθινόπωρο και οι δανειστές  θα... προτείνουν στην Ελλάδα το "γαλλικό μοντέλο", τον νόμο για τα εργασιακά που πέρασε ο Ολάντ και έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους εδώ και έναν μήνα. 

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, μείωση του κατώτατου μισθού, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και επιχειρησιακές συμβάσεις παντού με μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Διαβάσετε: Μείωση κατώτατου μισθού και ομαδικές απολύσεις προτείνουν οι δανειστές

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ουσιαστικά πρόκειται για το «πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» το οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου, να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Το σκληρότερο μέτρο αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς. 

Επίσης, προβλέπεται αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών - θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους - και παράλληλα μείωση των ημερών της άδειας που δικαιούνται.

Επίσης, αναμένονται αλλαγές με τον συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

καθώς όλα αυτά έχουν γίνει γνωστά,  ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα υπερασπιστεί τα εργασιακά όπως τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία, για να λάβει τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης.