Τι περιμένει τις εταιρείες με κόκκινα δάνεια

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων; Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας;

Σε λίγους μήνες, οι διοικήσεις των εταιρειών με κόκκινα δάνεια θα λάβουν ένα τηλεφώνημα από την τράπεζά τους, με το οποίο η τράπεζα θα τους ενημερώνει ότι, ουσιαστικά, παύουν να είναι τα «αφεντικά» των εταιρειών τους. 

Τη διοίκηση θα αναλάβει η Pillarstone – η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία επενδύσεων KKR Credit και μπαίνει στην ελληνική αγορά, σε συνεργασία με δύο ελληνικές τράπεζες. 

Στην Pillarstone θα καταλήξουν «κόκκινα» δάνεια, συνολικού ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, από μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, όπως επίσης δάνεια για εμπορικά ακίνητα ή από τον κλάδο της ναυσιπλοΐας. Οποιαδήποτε απόφαση για αναδιάρθρωση, πώληση περιουσιακών στοιχείων, απολύσεις, νέες επενδύσεις θα «περνάει» από εκεί. 

Όμως, θα θρόκειται για «παραχώρηση», όχι για πώληση. Στόχος η επαναφορά των εταιρειών σε κερδοφορία και η εξυπηρέτηση των δανείων τους.

O διευθύνων σύμβουλος της Pillarstone μίλησε αποκλειστικά στο euronews για τα σχέδια της εταιρείας του στην ελληνική αγορά. 

«Η διαχείριση του κάθε δανείου θα ανατεθεί στην πλατφόρμα, αφότου ολοκληρωθεί ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) για κάθε εταιρεία. Μετά από αυτό, θα εμπλακούμε άμεσα με κάθε εταιρεία και θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε ένα λεπτομερές πλάνο ανάκαμψης με τη διοικητική ομάδα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα ξεκαθαρίστει ακριβώς τι ύψος φρέσκα κεφάλαια θα χρειαστούν για να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να ανακάμψουν. Με τα χρόνια, έχω μάθει ότι χρειάζεται κατά μέσο όρο η χορήγηση 20% νέων κεφαλαίων για να σταθεροποιηθεί και να ξαναχτιστεί μία επιχείρηση που χρειάζεται τη βοήθειά μας" λέει ο Τζον Ντάβισον.

Όσο για το ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων και αν θα γίνουν απολύσεις απαντά: 

«Δεν υπάρχει «πατέντα» για το πώς η Pillarstone βοηθάει τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν. Περισσότερο “προσαρμόζουμε” την προσέγγισή μας με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε εταιρείας.
Πιστεύουμε ότι το μοντέλο της Pillarstone ωφελεί μία ευρεία γκάμα εμπλεκόμενων μερών, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι. Με την επένδυση φρέσκου χρήματος, η Pillarstone μπορεί να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να επιστρέψουν στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να έχει θετική επίδραση σε συνεργαζόμενες εταιρείες, όπως οι προμηθευτές, και στην ευρύτερη οικονομία.» 

Δείτε ΕΔΩ όλη τη συνέντευξη στο Euronews.