Σόιμπλε: Οικονομική ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ

"Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση"

Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική τής χώρας.

Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι με αυτήν την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε εξάλλου αρνητικά την αύξηση του ΦΠΑ, κάνοντας λόγο για «οικονομική ανοησία», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Κάθε θεσμός μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα πρέπει να είναι ανοιχτός στη δημόσια συζήτηση. Η ευθύνη της ΕΚΤ είναι έναντι ολόκληρης της ευρωζώνης, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να υιοθετεί στρατηγική που δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τη Γερμανία».