Μεγάλο αγκάθι η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ για την κυβέρνηση

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια

Χάσμα προκαλεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών η υπόθεση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ, η οποία συζητήθηκε μεταξύ των στελεχών του κυβερνητικού επιτελείου στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής.

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια, με το ΕΚΑΣ να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού αποτέλεσε δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα η μη επιστροφή του από τους δικαιούχους, καθώς κρίνεται ως ζήτημα υψηλής σημειολογίας για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ασθενέστερα στρώματα.

Την ίδια ώρα η κλεψύδρα αδειάζει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο πως όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την 1η Ιουνίου, ημέρα αναχώρησής του για την Κίνα, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, οι επαφές θα συνεχιστούν και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και σε επίπεδο υπουργών, με στόχο όλες οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι και την Τετάρτη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποδεσμευθεί η υποδόση, καθώς επίσης να ληφθεί απόφαση από την ΕΚΤ για το weiver.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, οι δανειστές δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προκύψει «τρύπα» στον προϋπολογισμό από την μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στη θέση της, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι για να καλυφθεί το «κενό».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds. Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα, που θα επιλυθεί εντός των ημερών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.