Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στην Ελλάδα

Η συμφωνία του Eurogroup δεν θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα και επομένως δεν χρειάζεται να προηγηθεί μια ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι, όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χθεσινό Eurogroup θεωρείται γενικά ότι επικράτησε η "γραμμή" του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, τουλάχιστον όσον αφορά στο ελληνικό χρέος. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Le Monde, το Eurogroup στο τελικό ανακοινωθέν αποδέχεται να ενεργοποιήσει «έναν μηχανισμό» με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την ικανοποίηση του στόχου ακαθάριστης χρηματοδότησης μεταξύ 15% και 20%, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το ΔΝΤ δεσμεύεται από την πλευρά του «να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016», πριν να έχει τα αριθμητικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό ενώ, εδώ και μερικές μέρες, υποτίθεται ότι θα ενεργούσε αντίστροφα: δηλαδή ότι θα περίμενε να πεισθεί πρώτα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα προχωρούσε στη δέσμευση του Διοικητικού του Συμβουλίου, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «το ΔΝΤ υποχώρησε, έκανε τις ελάχιστες κατά το δυνατόν δηλώσεις, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από τα κοινοβούλιά τους την εκταμίευση μίας δόσης προς την Αθήνα».