Ντάισελμπλουμ: Δε θα συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ

"Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων - Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους"

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκίνησε το Eurogroup στις Βρυξέλλες. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ" και δήλωσε ότι η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. 

"Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ" δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ομάδα εργασίας Euro-working Group εισηγήθηκε για δόση στην Ελλάδα ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί η εν λόγω δόση. 

"Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. "Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα".

"Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων...αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους", διευκρίνισε ο Ντάισλεμπλουμ. 

"Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος", δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι "ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής". 

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).