Σταθάκης: Επιλογή μας να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί

"Με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι", απαντά ο Κωστής Χατζηδάκης

Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό και φορολογικό) με αφετηρία το να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης με το νέο φορολογικό να κατανέμονται με δικαιότερο τρόπο τα φορολογικά έσοδα, επιβαρύνοντας περισσότερο τα πιο εύπορα στρώματα, ενώ σημείωσε πως οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα ήταν ένα άμεσο υφεσιακό μέτρο, την ώρα που η προσπάθεια δικαιότερης κατανομής των φόρων δημιουργεί λιγότερο υφεσιακό περιβάλλον, αν βέβαια συντρέχουν και άλλοι λόγοι, δηλαδή αν η οικονομία γενικά μπαίνει σε μία φάση σταθεροποίησης.

Υποστήριξε ακόμα πως η συμφωνία που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση περιλαμβάνει το ίδιο βαριά μέτρα με αυτά που είχε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μόνο για το 2015, αλλά σε βάθος τριετίας, και τόνισε πως οι ηπιότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων και η συμφωνία για την αξιολόγηση, σε συνδυασμό με το χρέος, δημιουργούν ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς αν οι αριθμοί “βγαίνουν” και αν η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μέλλον για την Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε τα καλύτερα των αναμενομένων δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα μας θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε πως “με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι”, εξηγώντας πως ενώ στα τέλη του 2014 οι καρποί του ελληνικού προγράμματος είχαν αρχίσει να φαίνονται, ο λαός έκανε μία άλλη πολιτική επιλογή και “το πράγμα γύρισε” προς το χειρότερο.

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι αυτό που δεν μπορεί να φέρει η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή ιδιωτικές επενδύσεις, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έχει “αλλεργία στην επιχειρηματικότητα”, ότι πανηγυρίζει για τους φόρους που επιβάλλει, ότι συκοφαντεί από μόνη της τις διαρθρωτικές αλλαγές που κάνει, με τους ίδιους τους υπουργούς να τις σαμποτάρουν, και εν τέλει δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη.

Υπογράμμισε ακόμα πως η αναπτυξιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας περιστρέφεται γύρω από το τρίπτυχο χαμηλότεροι φόροι-χαμηλότερες δαπάνες-προσέλκυση επενδύσεων.