Eurogroup: Χωρίς Λαγκάρντ και καλούς οιωνούς η μεγάλη μάχη της Δευτέρας

Ολάντ: Θέλω συμφωνία τη Δευτέρα - Σόιμπλε: Θέλω Staff Level Agreement!

Τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο αισιόδοξα για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς έγινε γνωστό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση των Βρυξελλών. Στη συνεδρίαση θα βρίσκεται ο Πολ Τόμσεν.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν αμέσως μετά το Eurogroup, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της συνόδου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχείς επαφές με την ΚΟ και στελέχη του κόμματος.

Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί για προληπτικά μέτρα, είναι πλέον η βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δήλωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χθες, μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον εφεδρικό μηχανισμό, με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

«Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να συνυπάρξει με μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Ωστόσο για την ώρα, η απόσταση ειδικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα του αυτόματου μηχανισμού λήψης των έκτακτων μέτρων, παραμένει αγεφύρωτη, αν και στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζονται πλέον αισιόδοξοι ότι η επομένη της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης θα φέρει, πέρα από μέτρα και μια ακόμη δόση, και κάτι χειροπιαστό στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Ακόμη όμως και για το θέμα των «μεταρρυθμίσεων» οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιόρισαν αρκετά τις ελπίδες για λύση μέσα στο επόμενο 5νθήμερο. Έθεσε ως προϋπόθεση για την προώθηση των συζητήσεων το να υπάρξει προηγουμένως το λεγόμενο «Staff Level Agreement», δηλαδή η οριστική συμφωνία σε επίπεδο επικεφαλής του κουαρτέτου.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση και εξακολουθεί να ζητεί εξειδίκευση των προληπτικών μέτρων ζητώντας μειώσεις κύριων συντάξεων, πρόσθετες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Ολάντ: Θέλω συμφωνία τη Δευτέρα

Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο κ. Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Σόιμπλε: Θέλω Staff Level Agreement!

H εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σημείωσε χθες ότι έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία.

«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος, υπάρχουν και ανοιχτά σημεία. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα “Staff Level Agreement”. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.