“Σκοτώνει” τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ η ΕΚΤ

Ως το τέλος του 2018 θα σταματήσει η έκδοσή τους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να εκδίδει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ προς το τέλος του 2018, επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα χαρτονομίσματα αυτά διευκολύνουν τη διάπραξη αδικημάτων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ, τα ήδη υπάρχοντα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν σε κυκλοφορία και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά.

“Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα παραμείνει νόμιμο και επομένως θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας”, αναφέρει η ΕΚΤ, και προσθέτει: “Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και τα άλλα χαρτονομίσματα του ευρώ, θα διατηρεί πάντα την αξία του και θα μπορεί να ανταλλαχθεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα”.

Στο τέλος του 2015 περίπου το 3% των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία ήταν των 500 ευρώ, αποτελώντας το 28% της συνολικής αξίας όλων των χαρτονομισμάτων του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όταν το 2002 το ευρώ εισήχθη για πρώτη φορά, η Γερμανία ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, ώστε να πλησιάζει στην αξία του χαρτονομίσματος των 1.000 μάρκων που κυκλοφορούσε μέχρι τότε στη χώρα, αλλά και να αντανακλά την παραδοσιακή προτίμηση των Γερμανών στα μετρητά, έναντι του πλαστικού χρήματος. Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, είχαν επίσης μεγάλα χαρτονομίσματα πριν την έλευση του ευρώ, ενώ αντίθετα στη Γαλλία το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στην εποχή του φράγκου ισοδυναμούσε με μόλις 76 ευρώ, και γι' αυτό η Γαλλία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το 500ευρο.

Οι υποστηρικτές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σημειώνουν πως η κατάργησή του δεν θα αποθάρρυνε σημαντικά τις παράνομες συναλλαγές, και επισημαίνουν το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου υπάρχει χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων (ή 910 ευρώ), επομένως οι απατεώνες απλώς θα στρέφονταν σε αυτό...