Αγκάθι στη συμφωνία οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Τα 3,6 δισ. που στέκονται εμπόδιο προς το παρόν

Αγκάθι παραμένουν τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ με την υποστήριξη του Β. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι στην χώρα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος και απέκλεισε "μεγάλη κρίση" στην Ελλάδα φέτος.

Ωστόσο στο κάδρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται το Eurogroup της 24ης Μαΐου με τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας να είναι υπαρκτές αλλά ομολογουμένως ελάχιστες.

Ο πρωθυπουργός είχε διαρκείς συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, στη διάρκεια των οποίων χαράχθηκε ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το κρίσιμο πενθήμερο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται δεδομένου ότι το ΔΝΤ, παρά τις νέες θετικές προβλέψεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατηρεί άκαμπτη τη στάση του, ζητώντας εδώ και τώρα την νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Ιουλίου σε περίπτωση αστοχιών.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να απορρίπτουν την νομοθέτηση μέτρων, αντιπροτείνοντας τον αυτόματο κόφτη δαπανών. Στόχος για το Μαξίμου είναι να φτάσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το «καπέλο» των 3,6 δισ. ευρώ και ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για το χρέος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη στήριξη της Κομισιόν για επιστροφή σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016 στη φαρέτρα τους, τις επόμενες ημέρες θα έχουν μπαράζ επαφών με ομολόγους τους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό τείχος συμμαχιών έναντι των αξιώσεων του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου και η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στις 20 Μαΐου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.