Οι σκληροί της ΕΕ ετοιμάζονται για Grexit

Προειδοποιούν την Αθήνα ότι - αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα – θα πρέπει να συζητηθεί το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ

Το μήνυμα ότι ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν τρομάζουν την Ευρώπη σκοπεύουν να στείλουν στην κυβέρνηση τα κράτη-μέλη, αν δεν υπάρξει σύντομα αίσια κατάλαξη των διαπραγματεύσεων για τα προληπτικά μέτρα. 

Οι "σκληροί" της ΕΕ – εκτός των Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Ντράγκι - εκτιμούν ότι το 2016 δεν θα είναι σαν το 2015 και διαμηνύουν ότι "αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα, θα πρέπει να συζητηθεί το σχέδιο Σόιμπλε", δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. 

Σύμφωνα με την Realnews, o ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισι δήλωσε πως "η ασφαλιστική δικλείδα των εφεδρικών μέτρων είναι απαραίτητη για το Eurogroup", το οποίο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μαζέψει άλλους φόρους και αργά η γρήγορα θα πρέπει να πάρει μέτρα και για το Δημόσιο. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμφωνούν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ και – σε πολιτικό επίπεδο – ένα Brexit θα μπορούσε να αποφορτίσει την πολιτική πίεση των συστημικών κομμάτων, εντός και εκτός της Ευρωζώνης.  

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην κεντρική και βόρεια κυρίως Ευρώπη , μετά και την προσφυγική κρίση, έχουν αποδυναμώσει τις ψύχραιμες φωνές και η Ένωση ίσως χρειαστεί τελικά έναν αποδιοπομπαίο τράγο...