Μοσκοβισί: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα

"Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά", τονίζει ο Γάλλος επίτροπος

Την εκτίμησή του ότι “είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία” για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική αναφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο Συζήτησης για την Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ) και το γενικότερο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την υποστήριξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Η εμμονή σε μια τυφλή, δογματική λιτότητα βλάπτει και την οικονομία και τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Και χρειάζεται πιο αποτελεσματική και συνδυασμένη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του "Ταμείου Γιούνκερ" όπως ονομάστηκε, και των ιδιωτικών κεφαλαίων και των διαρθρωτικών κονδυλίων, για να έχουμε μία ισχυρότερη στροφή στην ανάπτυξη”.

Απευθυνόμενος δε στον Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: “Το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη είναι αστάθεια ή αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Γι' αυτό και σας καλώ η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο έτσι ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που απειλούν με αστάθεια το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού”.

Στη συνέχεια, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής: “Για την Ελλάδα, επειδή ετέθη το θέμα, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν πρέπει να κάνουμε σαν να έχει προκύψει νέα κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη προσέγγιση στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να επιτύχει η Κομισιόν με πολλή αποφασιστικότητα. Θα εργαστούμε για το θέμα αυτό με πολλή ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και βούληση. Βούληση από κοινού θα έλεγα, ώστε η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη να επανέλθει στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπου, φυσικά, το Σχέδιο Γιούνκερ και η δραστηριότητα της ΕτΕπ, είναι βασικής σημασίας”.