Reuters: Η Ελλάδα προτείνει αυτόματες περικοπές σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης

Διατίθεται να εισάγει έναν μηχανισμό που θα προκαλούσε αυτόματα περικοπές δαπανών, εάν οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επιτευχθούν.

Το εναλλακτικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι παρουσιάζει το Reuters, επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους δανειστές αυτόματες περικοπές ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία ως σημείο ενεργοποίησης, εάν οι στόχοι διάσωσης δεν επιτευχθούν. 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της, σχετικά με την απελευθέρωση της νέας δόσης των 5 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ και των δανείων του ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - έχουν "σκαλώσει" στη διαφωνία για το εάν οι παρούσες περικοπές και τα μέτρα λιτότητας είναι αρκετά, ώστε η χώρα να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο για πλεόνασμα 3.5% μέχρι το 2018.

Οι μεταρρυθμίσεις της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν αλλαγές σε συντάξεις και φόρους καθώς και πρόσθετα μέτρα, τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σε περίπτωση που χάσει τους στόχους της.

Η κυβέρνηση λέει ότι – βάσει του ελληνικού δικαίου - απαγορεύεται να νομοθετεί σε μια υποθετική περίπτωση, και αντί αυτού – διατίθεται να εισάγει έναν μηχανισμό που θα προκαλούσε αυτόματα περικοπές δαπανών, εάν οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επιτευχθούν. 

"Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να περιληφθεί στη νομοθεσία που σχετίζεται με τη συμφωνία, και την οποία η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει" είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και οι πιστωτές της ήταν «πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για την κύρια δέσμη των συντάξεων και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που θα είναι ισοδύναμη του 3,0 τοις εκατό του ΑΕΠ.