Διαφωνία κυβέρνησης και Κουαρτέτου για τα κόκκινα δάνεια

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων

Ανοικτά παραμένουν τα θέματα σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα συζητηθούν εκ νέου σε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές την Τρίτη.

Για το μείζον θέμα της προστασίας συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων οι δύο πλευρές φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους, με το κουαρτέτο να ζητά πλήρη απελευθέρωση των πώλησης όλων των δανείων και την κυβέρνηση να επιμένει στη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, μικρών καταναλωτικών δανείων, καθώς και των επιχειρηματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί, ότι προχθές στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ο κ. Σταθάκης, ανέφερε πως δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα και θα διατηρηθεί πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας.

Ακόμη, πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.