Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ μας πιέζει πολύ, δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο

“Θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε τον Αύγουστο, τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο", ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών

“Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκπομπή του BBC World, η οποία ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση θα υποκύψει ή όχι στις “πιέσεις”, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: “Θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε τον Αύγουστο. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο”.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στη λίστα Μπόργιανς, υπογραμμίζοντας πως το 2012 η τότε κυβέρνηση έκανε τα “στραβά μάτια”, ενώ χαρακτήρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζήτημα επιβίωσης για την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως επιβεβαιώθηκε την Τρίτη τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον περασμένο Ιανουάριο ελήφθη από κοινού η απόφαση για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος του Ταμείου στη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος του Μαρτίου και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση συμφωνίας, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Το MEFP θα πρέπει να “κουμπώσει” με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα “έτρεχαν” παράλληλα.