Πουλάνε διαμερίσματα 80 τετραγωνικών στην τιμή ενός… αυτοκινήτου

Ακόμη και στην τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού μπορεί να πωλείται σήμερα ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Πλέον στην αγορά υπάρχουν μεταχειρισμένα οικιστικά ακίνητα που διατίθενται μέχρι και προς 300 ευρώ το τετραγωνικό, έναντι 1.100-1.200 ευρώ/τμ το 2008. Κι αυτό, χωρίς να παρουσιάζουν κάθε μήνα κόστος συντήρησης αντίστοιχα υψηλό με αυτό ενός αυτοκινήτου, όπως παρατηρεί ο μεσίτης Γιώργος Κούσης, ιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας Oikies Real Estate, που μίλησε απόψε σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της επιχείρησης.

“Η αγορά έχει βρεθεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα”, σημειώνει ο κ. Κούσης και προσθέτει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πλέον πιάσει πάτο και το 2016 θα εξελιχθεί ενδεχομένως σε έτος σταθεροποίησης σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, με κάποια περιθώρια περαιτέρω διορθώσεων. Η περίοδος, λέει, προσφέρεται για “ασφαλείς” αγορές από όσους διαθέτουν το κεφάλαιο, δεδομένου ιδίως ότι η απόδοση που είναι δυνατόν να “δώσει” ένα οικιστικό ακίνητο μπορεί να αγγίξει σήμερα το 12%.

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα αυτό το διάστημα; “Όσοι θέλουν να επενδύσουν -σε πρώτη, δεύτερη, τρίτη κατοικία. Δυσκολία υπάρχει για τα νεαρά ζευγάρια, καθώς δεν υπάρχει δανεισμός”, επισημαίνει ο κ. Κούσης, σύμφωνα με τον οποίο το αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα επικεντρώνεται σταθερά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως στην ανατολική πλευρά της πόλης (πχ, Ανάληψη και Τούμπα), ενώ εκείνο για τα εμπορικά διαχέεται και σε άλλα σημεία.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μισθώσεις, ο ίδιος διατυπώνει την εκτίμηση ότι “την υπερβολή του 2009, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά είδαμε ενοικιαστήριο σε καταστήματα της οδού Τσιμισκή δεν θα την ξαναδούμε”, ενώ προσθέτει ότι μεγάλη πτώση τιμών καταγράφεται και για τη μίσθωση των εμπορικών ακινήτων, αφού μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν πλέον “αέρα”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η μεγάλη αυτή πτώση σε όλα τα ακίνητα να φέρει με τη σειρά της στα επόμενα χρόνια μια απότομη άνοδο τιμών τύπου "φούσκας", ο κ. Κούσης απαντά: “Ξαφνική άνοδο δεν θα έχουμε, γιατί και η πτώση δεν ήταν ξαφνική. Οι τιμές πέφτουν επί εννέα χρόνια. Αντίστοιχη θα είναι και η περίοδος ανόδου. Τιμές 2006 και 2007 θα δούμε μετά από πάρα πολλά χρόνια”.

Την εκτίμηση ότι η αγορά έχει πλέον πιάσει πάτο ως προς τις τιμές διατυπώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασσαλίδης. Όπως λέει, στα μεσιτικά γραφεία εκδηλώνεται αρκετά έντονη τάση για επενδύσεις από πιθανούς αγοραστές, αλλά η πολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα και τα λάθη δεν αφήνουν να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα στην κτηματαγορά. Σε αυτό το σκηνικό, λέει, οι μεσίτες εισπράττουν αναποφασιστικότητα, αφού “ακόμη κι όσοι έχουν χρήματα δεν ξέρουν ποια τοποθέτηση να κάνουν”.

Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει πάντως από ξένους και συγκεκριμένα Βαλκάνιους και Ρώσους, με ιδιαίτερη ζήτηση για οικιστικά ακίνητα και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, όπου -σύμφωνα πάντα με τον κ. Πασσαλίδη - έχει αρχίσει να εκδηλώνεται συνωστισμός, σε σχέση με τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η αναμενόμενη κάθοδος Ολλανδών τουριστών και συνταξιούχων. Ζήτηση υπάρχει επίσης από ξένους για αγορά μικρών ξενοδοχείων και boutique hotels στη Θεσσαλονίκη, αλλά η γραφειοκρατία συχνά δεν επιτρέπει στον επενδυτικό αυτό σχεδιασμό να αποκτήσει πραγματική υπόσταση.

Το πιο χρονοβόρο τμήμα της όλης διαδικασίας είναι κατά τον κ. Πασσαλίδη αυτό που αφορά υπηρεσίες όπως η πολεοδομία ή η πυροσβεστική, ενώ συχνά υπάρχει άγνοια από πλευράς των υποψήφιων ξένων αγοραστών σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πολλοί αγνοούν τι είναι τα μικτά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά σύγχυση ως προς το εμβαδόν ενός ακινήτου. Αυτό απαιτεί, καταλήγει, τη συνεργασία και τη συσπείρωση όλων των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων: νομικών, μηχανικών, τεχνιτών και φυσικά μεσιτών.

Ως προς το επιχειρηματικό κομμάτι της εταιρείας, ο κ.Κούσης σημείωσε ότι εντός του 2016, η Oikies Real Estate - η οποία σημειωτέον έκλεισε το 2015 με τζίρο αυξημένο κατά 39% σε σχέση με το 2014 - πρόκειται να ανοίξει γραφείο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ εντός του έτους δεν αποκλείεται να αποκτήσει δορυφορικά γραφεία και σε Εύοσμο και Καλαμαριά.