H νέα φορολογική κλίμακα για συνταξιούχους – ελεύθερους επαγγελματίες

Παραδόθηκε την Τρίτη στους επικεφαλής του κουαρτέτου το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά στη νέα φορολογική κλίμακα του 2016 που θα αποκτήσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Προβλέπει αναδιανομή των φορολογικών βαρών με ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα των επιτηδευματιών και επιβαρύνσεις στα υψηλά πάνω από 42.000 ή από 60.000 ευρώ για τους μισθωτούς, μέσω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή στο 50%. Όσον αφορά τους αγρότες οι αναπροσαρμογές στη φορολογία τους θα γίνει σε βάθος πενταετίας.

Με βάση τη νέα κλίμακα, που θα συζητηθεί σήμερα με τους Θεσμούς, δεν θα υπάρξει αλλαγή στο φόρο για τα μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ. Επίσης παραμένει η έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επισημαίνεται, όπως αναφέρει το Έθνος, ότι το μνημόνιο προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

-Στα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 42% στο 50%

-Θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα καθώς καταργείται η ισχύουσα κλίμακα με τους συντελεστές 26% και 33% που εφαρμόζονται από το πρώτο ευρώ.

-Θα προκύψει ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 25.000 ευρώ καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% σε 22%

-Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα από μισθούς και ενοίκια. Η άθροιση όλων των εισοδημάτων και η φορολόγηση με τον ενιαίο συντελεστή θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με μεγαλύτερους συντελεστές φόρου.